İnsanlar (Sülaleler)
[Kültür] [2010.11.25]
Kökeni mahallemize ait bilinen 18 sülale bulunmaktadır. Bunların bir kısmı zaman içinde başka memleketlere veya köylere göçmüş, şu an köyümüzde 14 sülalenin temsilcileri kalmıştır. Bu 14 sülaleden Tornuların temsilcileri de göçmelerine rağmen yerleri halen bulunmakta ve fındık vakitleri köye gelmektedirler.
- Molluları (Mollaoğulları): Bu sülalenin köyümüze ilk gelen temsilcisi Molla Mustafa'dır. İlk yerleşim yeri Ali oğlu Kazım’ın evi olup, daha sonra Alinin kardeşi Mustafa Şevki oğlu Mehmet’in oturduğu evi yaptı. En küçük kardeşleri Bilal önce oğlu Niyazi’nin oturduğu eski evi, sonra da oğlu Şevket için İmmilerin evini yaptı. Bu evin yenine daha sonra Niyazi oğlu Hasan ev yaptı.
- Omaruları (Ömeroğulları): Mollaoğulları ile birlikte geldikleri söyleniyor. Sülalenin arazisinin dağılımına bakıldığında doğru olma ihtimali yüksektir. İlk gelen kişinin Ömer olduğu biliniyor. Onun oğlu Hacı Mehmet'in muhtarlık yaptığı rivayet ediliyor.
- Hekimler (Karaibrahimler): Bu sülalenin de Mollaoğulları ve Omaroğulları ile birlikte geldiği söyleniyor. Ancak ilk gelen kişinin bilgisine ulaşılamamıştır. Bilinen ilk kişi Hekimin Hakkı'nın dedesi Hekim İbrahim'dir. Diğer sülalelerle karşılaştırıldığınde köye ilk gelen kişinin Hekim İbrahim'in dedesi olmalıdır.
- Davduları (Davutoğulları): Bu sülale köye ilk gelen kişisinin Hacıali olduğu söylense de, sülale isminden dolayı ilk kişinin Davut isminde olduğu düşünülebilir. Hacıali’nin kızının Mustafaağa’nın oğlu ile evlendiği bilgisinden hareketle, Hacıali ile Mustafaağa’nın aynı yaş grubundan olduğu söylenebilir.
- Çalcaluları (Çalcalıoğulları): Bu sülaleden köye ilk önce Çalca'dan Kübücuları sülalesinden Ahmet Bölükbaşı gelmiştir. (Bu sülalenin bir kolu şu an Çalcada, diğer bir kolu Tirebolu'dadır.) İlk yerleşim yeri Şevket'in Muharrem'in evi idi. O bölge daha sonra Çalcalu Mahallesi diye anılmaya başlandı. Duroğlu'ndan, Duralı sülalesinden bir kadınla evlendi. Kadının oğlu Mustafa'yı evlatlık alıp, kendi oturduğu evin bir eşi olan şu an Cafer'in Haydar'ın oturmuş olduğu evi yaptırdı. O zamanlar Damdüzü köyün koyunlarının otlamakta olduğu mera idi. Koyun tamından dolayı adı Damdüzü (Tamdüzü) olarak kaldı. Ahmet Bölükbaşı köyün borcu için Damdüzü'nü Kükneli'den 3 haneye sattı. Belki de muhtar veya bir nevi ağa gibi bir şeydi.
- Mustafaağagil (Melekler, Mutular):İlk kişi Mustafa Ağa. Anası Duroğlu'ndan Duralı sülalesinden. Çalcalu Bölükbaşı ile evlenince oğlu Mustafa'yı yanısıra getirmiştir. Bölükbaşı oğulluğuna yerinden vermiş. Mustafa Ağa'nın İlk karısı Kulularından Havus kızı. Fakat çocuğu olmamış. İkinci karısı Köpekli'den Mıdık kızı.
- Çakırular (Çakıroğulları): Çakırulardan köye ilk olarak Hasan Dayı denilen zat Trabzon'un Of ilçesinden hızarcı ustası olarak gelmiş. (Şu an Of'ta Çakıruları var.) Çakıroğulları köye geldiğinde Ezedin'de 7 hane olduğu rivayet ediliyor. Yine o zamanlar Toprakçı'ya yukarı gürgenlikmiş. İlk yerleşim yerleri Tüsmek veya Muhtalip’in evidir.
- Coşaruları - Sofular: Bu sülale üç ayrı kişiye dayanmaktadır. Bu üç kişinin birbirleriyle ilişkileri meçhuldür. Ali, Sofu ve Hüseyin isimli bu kişilerin kardeş olmaları muhtemeldir. Kökenleri hakkındaki rivayet şöyledir: Rumlar köyden giderken geride kalıp gidemeyen iki çocuktan çoğalan sülale olduğu söyleniyor. Bu iki çocuğun kardeş oldukları de söyleniyor. Rumların gidişinden sonra Akçağlan deresinde soğan kabuğu bulunmasından şüpheleniliyor ve yukarıda taşın dibinde iki çocuğu buluyorlar. “Kendiliğinizden coşup müslüman olursanız, size dokunmayız. Yerlerinizi de aynen size veririz” denince coşup müslüman oluyorlar. Öyle ki, birisinin zamanla keramet sahibi olduğu söyleniyor. Adları Coşarlar kalıyor.
- Tornugil (Turhanoğulları): Sülale bir rivayete göre Yağlıdere’den geldi. İlk kişi Tornu Halil İbrahim'in babası Salihtir. Rivayete göre Salih’in dedesi Mollugilden veya Omarugilden bir kızla evlenmiş. Yerlerinin kız hakkı olduğu söylenebilir.
- Alabaşugil (Alabaşoğulları): Köye ilk gelen sülale olduğu söylense de, bu bilgi şüpheyle karşılanmalıdır. Bilinen ilk kişisi Ömer'dir. Babasının adının Molla İbrahim olduğu sanılıyor. Köye ilk gelen sülale ise Ömer'den ilerine en az 2-3 kuşak kayıp olmalıdır.
- Bediralioğulları (Çortugil): İlk gelen Molla Mehmet. Annesinin Kabacaguz'a (Küçükahmet) kocaya giden Alabaşoğullarından bir kız olduğu, İstanbul’da 20 sene medrese eğitimi gördüğü, memleketine giderken Ezedin'den birinin yanı sıra çocuk okutması için getirdiği söyleniyor. Bu sülalenin yerleri Alabaşoğullarından kız hakkı olarak gitme.
- Sarımusagil: Ayrıntılar daha sonra yazılacak.
- Haznedarlı: Trabzon -Bayburt taraflarından iki kardeş olarak geldikleri, kardeşlerden birisi Ülper’de kaldığı (Çavuşoğulları), Mehmet denilen diğerinin Ezedin’e gelip yerleştiği söyleniyor.
- Ustanın Aliler: Sülalenin bilinen ilk kişisi Yusuf Usta Demirci ustası olarak köye gelmiş. Bükte çadırda kalırken Seyit'in babası tarafından köye getirildi. Oturdukları yöreye Körükönü denmesi de demircilik mesleğinden gelme olmalı.
- Çodarlı: Geriş’te durdular. İmam lakaplı kişinin Cemal ve Osman diye iki oğlu vardı. Osman Çayköprü’de suya atıldı. Cesedi 3 ay sonra Espiye’de bulundu. Bulunduğunda bacağı yok idi. İmamın Cemal’ın Çal'da ikamet eden ve arıcılık yapan Ali diye oğlu var.
- Göbüdugil (Kırdemir): Ayrıntılar daha sonra yazılacak.
- Kundakçıoğulları: Sohu’nun Bilal’in karısı tek kızları. 1961’de son ferdi öldü, sülale kayboldu.
- Eminağalar: Ayrıntılar daha sonra yazılacak.
- MAHALLEMİZ
- TARİHÇE
- İNSANLAR
- KÜLTÜR
- MEDYA
- ŞİİRLER
- YÖRESEL KELİMELER
- MELİKLİ HİKAYELERİ
- ÇOCUK OYUNLARI
- SOY AĞAÇLARI
- ANILAR
- UZAYDAN